čtvrtek 19. května 2011

Je to vlastně jednoduché

"Myrobalány, špendlíky, mirabelky, renklódy a slívy – co je co a jak to poznat.
    Je v tom docela zmatek. Myrobalánu se špendlík říká jen lidově, většinou v Čechách a místy i na Moravě. Špendlík je totiž z botanického a pomologického hlediska úplně něco jiného, jde o odrůdu  zařaditelnou mezi slívy (a nebo do úplně samostatné kategorie, jak občas uvádí někteří vědátoři). Vysvětlením je, že  vypadá jako žlutá švestka, tedy oválně, jde od pecky a dozrává kolem poloviny srpna. Co vím, v pomologiích je zmiňovaný Špendlík katalonský a u nás na Slovácku, Valašsku a Kopanicích se pěstovával hojně Špendlík žlutý (ten v pomologiích není).  Je oproti katalonskému více oválný.
    Katalonský jsem naživo nikdy neviděl ani nejedl, ale místní Žlutý špendlík je chuťově delikátní, používá se na výrobu výborných marmelád a povidel, která připomínají dost meruňkové, taky na buchty a výrobu jemného destilátu. Momentálně je ale dost na ústupu, protože jej zdecimovalo virové onemocnění šarka a stále nebyl při krajových sběrech a mapování nalezen nějaký odolnější typ. Přesto se ale ještě místně pěstuje a množí z odkopků. Skoro bych mohl vypadat jako nějaký letitý pamětník a napsat, to za mého dětství... no jo ale je to tak. Na prázdninách u babičky to bylo po třešních další výborné letní ovoce. 
    Další zmatky jsou v rozlišování termínů Mirabelka a Myrobalán. Zmatky vidívám třeba u  nás v kraji, kdy lidi říkají mirabelka myrobalánům, protože většina z nich pravou mirabelku ani neviděla. Myrobalány totiž dost zplaňují jako podnože slivoní, kdy slivoně už odumřely, myrobalán roste vesele dál a taky z pecek.
    Plod mirabelky je oproti myrobalánu větší (není ale pravidlo), o hodně  chutnější a hlavně jde od pecky.  (A ti, kteří znají pravé špendlíky žluté, to s myrobalány nezaměňují.)
    Myrobalán se používá a používal hlavně jako podnož, existují už i plodové odrůdy myrobalánu (Klar, Klaret- zapsané v Listině povolených odrůd) a také myrobalány křížené s japonskými slivoněmi např. Žurna, Obilnaja (také zapsané v LPO) či Krymska krasavica. Tyto kříženci jsou o dost chutnější než klasické myrobalány a mají i větší plody.
    Existují také vícenásobní kříženci myrobalánu s meruňkami, zrající v srpnu, znám je ale jen pod označením M49 (červenoplodý ) a M52 (černoplodý)."
Radim Pešek z Bojkovic

Musím počkat, až moje kouličky dozrajou a pak se uvidí, jestli půjdou od pecky nebo ne :-)

1 komentář:

  1. To by se Mičurin divil,co všechno mají na jižní Moravě :-)) Já si počkám na výsledek "peckového testu".Ten snad vnese jasno do tohoto přímo detektivního pátrání :-))

    OdpovědětVymazat